Friday, 11 December 2009

Nederlandse controle van Iraanse schepen intensiever dan elders in Europa (Verhagen)

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1325687.ece/Iraanse_schepen_mijden_Nederlandse_havens

De Volkskrant

Iraanse schepen mijden Nederlandse havens

11 december 2009

ANP op 09 december '09, 14:03, bijgewerkt 09 december '09, 15:48

DEN HAAG - Schepen van het Iraanse staatsbedrijf IRISL mijden de havens in Nederland. Dat komt mogelijk omdat de controles van deze schepen daar intensiever zijn dan elders in Europa. Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Volgens de minister ‘is dit geen bewijs maar wel een aanwijzing dat er iets niet deugt.’ De internationale gemeenschap verdenkt Iran ervan kernwapensystemen te bouwen, zoals een atoombom. Om dat tegen te gaan heeft de VN-Veiligheidsraad bepaald dat verdachte Iraanse zee- en luchttransporten gecontroleerd mogen worden.

Standaardcontrole

Nederland gaat daarin verder en controleert standaard al deze schepen. Verhagen hoopt dat andere EU-lidstaten dat ook gaan doen. De strenge controles moeten niet alleen de Iraanse import van goederen voor nucleaire doeleinden tegengaan, maar ook de smokkel van wapens. Die zijn volgens Verhagen bestemd voor radicaalislamitische clubs om in te zetten tegen Israëlische burgers.

De zorgen binnen de EU over Iran nemen toe, zei Verhagen. Hij vindt het ‘volstrekt ondenkbaar’ dat Iran de nucleaire technologie en de verrijking van uranium alleen gebruikt voor vreedzame doeleinden, zoals het Iraanse regime beweert. ‘Deze claim is ongeloofwaardig’, zei hij.

Scherpere sancties

De EU heeft volgens hem een pakket klaar met scherpere sancties tegen Iran. Het liefst wil Verhagen dat de VN-Veiligheidsraad de sancties afkondigt, maar als daar geen overeenstemming is, moet de EU het zelf doen en daarin optrekken met de VS. In januari praten de EU-lidstaten er verder over.

Ook komt de EU met een verklaring waarin de schendingen van de mensenrechten in Iran worden veroordeeld. Na de herverkiezing van de president werden tegenstanders van het regime gemarteld en ter dood veroordeeld.

No comments: